ßizßize Hareket
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ßizßize Hareket

DiLediğinz Herşeyi Anında BuLabiLeceğiniz PayLaşımın Hat Safha da OLduğu Her Zaman GünceL Bir Forum...
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Adnan Menderes Üniversitesi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
YerLikaya
Ögrenci
Ögrenci
YerLikaya


Mesaj Sayısı : 100
Nerden : Ankara
Ruh HaLi : Adnan Menderes Üniversitesi Ac10
Kayıt tarihi : 30/10/08

Rep Sistemi
AktifLik:
Adnan Menderes Üniversitesi Left_bar_bleue50/100Adnan Menderes Üniversitesi Empty_bar_bleue  (50/100)
ßaşarı Puanı:
Adnan Menderes Üniversitesi Left_bar_bleue20/100Adnan Menderes Üniversitesi Empty_bar_bleue  (20/100)
GüçLüLük:
Adnan Menderes Üniversitesi Left_bar_bleue100/100Adnan Menderes Üniversitesi Empty_bar_bleue  (100/100)

Adnan Menderes Üniversitesi Empty
MesajKonu: Adnan Menderes Üniversitesi   Adnan Menderes Üniversitesi Icon_minitimePerş. Ekim 30, 2008 8:46 am

Adnan Menderes Üniversitesi 4eda0a4b5d

Tarihçe
Üniversitemiz 03.07.1992 tarihli 3837 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin değiştirilerek kabulüne dair 2809 Sayılı Kanun ile 78 ve190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında Kanun" ile kurulmuştur.



Yükseköğretimin Amacı

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 4. maddesi yükseköğretimin amacını aşağıdaki şekilde belirtmektedir.

a) Öğrencilerini:

1-Atatürk İnkılapları ve İlkeleri doğrultusunda Atatürk Milliyetçiliğine bağlı,

2-Türk Milleti'nin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini taşıyan, Türk olmanın şeref ve mutluluğunu duyan,

3-Toplum yararını kişisel çıkarlarının üstünde tutan aile, kültür ve millet sevgisiyle dolu,

4-Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getiren,

5-Hür ve bilimsel düşünce gücüne geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı,

6-Beden, zihin, ruh, ahlak ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş,

7-İlgi ve yetenekleri yönünde yurt kalkınmasına ve ihtiyaçlarına cevap verecek, aynı zamanda kendi geçim ve mutluluğunu sağlayacak bir mesleğin bilgi, beceri davranış ve genel kültürüne sahip vatandaşlar olarak yetiştirmek,

b) Türk Devleti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olarak, refah ve mutluluğunu arttırmak amacıyla; ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunacak ve hızlandıracak programlar uygulayarak, çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı ve seçkin bir ortağı haline gelmesini sağlamak,

c) Yükseköğretim Kurumları olarak yüksek düzeyde bilimsel çalışma ve araştırma yapmak, bilgi ve teknoloji üretmek, bilim verilerini yaymak, ulusal alanda gelişme ve kalkınmaya destek olmak, yurtiçi ve yurtdışı kurumlarla işbirliği yapmak suretiyle bilim dünyasının seçkin bir üyesi haline gelmek, evrensel ve çağdaş gelişmeye katkıda bulunmaktır.



"Yükseköğretim Kanunu'ndan"

Üniversite: Bilimsel özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip, yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan fakülte, enstitü, yüksekokul vb. kuruluş ve birimlerden oluşan bir yükseköğretim kurumudur.

Fakülte: Yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan; kendisine birimler bağlanabilen bir yükseköğretim kurumudur.

Enstitü: Üniversitelerde ve fakültelerde birden fazla benzer ve ilgili bilim dallarında lisansüstü, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama yapan bir yükseköğretim kurumudur.

Yüksekokul: Belirli bir mesleğe yönelik eğitim-öğretime ağırlık veren bir yükseköğretim kurumudur.

Konservatuar: Müzik ve sahne sanatlarında sanatçı yetiştiren bir yükseköğretim kurumudur.

Meslek Yüksekokulu: Belirli mesleklere yönelik ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarıyıllık eğitim-öğretim sürdüren bir yükseköğretim kurumudur.

Bölüm: Amaç kapsam ve nitelik yönünden bir bütün teşkil eden, birbirini tamamlayan veya birbirine yakın anabilim ve anasanat dallarından oluşan; fakültelerin ve yüksekokulların eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama birimidir. Anabilim dalı ve anasanat dalları, bilim ve dallarından oluşur. Yükseköğretimdeki çeşitli birimlerin ortak derslerini vermek üzere, Rektörlüğe bağlı bölümler de kurulabilir.

Öğretim Elemanı: Yükseköğretim Kurumlarında görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, okutmanlar ile öğretim yardımcılarıdır.

Öğretim Üyeleri: Yükseköğretim Kurumlarında görevli profesör, doçent ve yardımcı doçentlerdir.

1-Profesör:En yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişidir.

2-Doçent:Doçentlik sınavını başarmış akademik unvana sahip kişidir.

3-Yardımcı Doçent: Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış tıpta uzmanlık veya belli sanat dallarında yeterlik belge ve yetkisini kazanmış, ilk kademedeki akademik unvana sahip kişidir.

Öğretim Görevlisi: Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır.
Okutman: Eğitim-öğretim süresince çeşitli öğretim programlarında ortak zorunlu ders olarak belirlenen dersleri okutan veya uygulayan öğretim elemanıdır.
Öğretim Yardımcıları: Yükseköğretim kurumlarında, belirli süreler için görevlendirilen araştırma görevlileri, uzmanlar, çeviriciler ve eğitim-öğretim planlamacılarıdır.
Ön Lisans: Orta öğretime dayalı en az dört yarıyıllık bir programı kapsayan ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan veya lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretimdir.
Lisans: Orta öğretime dayalı en az sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretimdir.
Lisansüstü: Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik eğitimini kapsar ve aşağıdaki kademelere ayrılır.

1-Yüksek Lisans: (Bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, mastır) Bir lisans öğretimine dayalı, eğitim-öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.

2-Doktora: Lisansa dayalı en az 6 veya yüksek lisansa veya eczacılık veya fen fakültesi mezunlarınca Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan, uzmanlığa dayalı, en az dört yarıyıllık programı kapsayan ve orijinal bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.

3-Tıpta Uzmanlık: Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre yürütülen ve tıp doktorlarına belirli alanlarda özel yetenek ve yetki sağlamayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.

4-Sanatta Yeterlilik: Lisansa dayalı en az altı yüksek lisansa dayalı en az dört yarıyıllık programı kapsayan ve orijinal bir sanat eserinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora düzeyinde lisans üstü bir yükseköğretim eşdeğeridir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://bizbize.hareketforum.com
 
Adnan Menderes Üniversitesi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Adıyaman Üniversitesi
» Akdeniz Üniversitesi
» Aksaray Üniversitesi
» Anadolu Üniversitesi
» Ankara Üniversitesi

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ßizßize Hareket :: ÜniversiteLerimiz ve BöLüm FikirLeri :: A'dan Z'ye Üniversitelerimiz-
Buraya geçin: